Mostrar o rexistro simple do ítem
dc.contributor.advisor | Botana López, Luis Miguel |
dc.contributor.advisor | Otero Fuertes, María Paz |
dc.contributor.author | Miguéns Gómez, Natalia |
dc.date.accessioned | 2020-01-08T11:54:31Z |
dc.date.available | 2020-01-08T11:54:31Z |
dc.date.issued | 2019 |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10347/20545 |
dc.description | Traballo Fin de Grao en Veterinaria. Curso 2018-2019 |
dc.description.abstract | La presencia de algas marinas tóxicas está aumentando en todo el mundo y, por lo tanto, la acumulación de toxinas marinas en la cadena alimentaria representa una amenaza para la industria de los moluscos. Galicia es el principal productor de moluscos bivalvos en la Unión Europea (UE) y en las últimas décadas, ha sido objeto de numerosos cierres de polígonos de mejillones debido a la presencia de biotoxinas, siendo las toxinas lipofílicas las más habituales en las costas gallegas. En este trabajo se ha estudiado la presencia de toxinas lipofílicas en mejillones comerciales de la especie Mytilus galloprovincialis procedentes de 3 Rías gallegas (Ares-Sada, Arousa y Pontevedra) con el objeto de establecer el riesgo potencial para el consumidor a través de la ingesta de los moluscos. Los mejillones se compraron en grandes superficies y mercados de Lugo y se analizaron mediante cromatografía líquida acoplada a espectrometría de masas en tándem (LC-MS/MS). El análisis se llevó a cabo tanto para toxinas lipofílicas reguladas en la UE como para las toxinas emergentes. |
dc.description.abstract | A presenza de algas mariñas tóxicas está aumentando en todo o mundo e, polo tanto, a acumulación de toxinas mariñas na cadea alimentaria representa unha ameaza para a industria dos moluscos. Galicia é o principal produtor de moluscos bivalvos na Unión Europea (UE) e nas últimas décadas, foi obxecto de numerosos peches de polígonos de mexillóns debido á presenza de biotoxinas, sendo as toxinas lipofílicas as máis habituais nas costas galegas. Neste traballo estudouse a presenza de toxinas lipofílicas en mexillóns comerciais da especie Mytilus galloprovincialis procedentes de 3 rías galegas (Ares-Sada, Arousa e Pontevedra) co obxectivo de establecer o risco potencial para o consumidor a través da inxestión dos moluscos. Os mexillóns adquiríronse en grandes superficies e mercados de Lugo e analizáronse mediante cromatografía líquida acoplada a espectrometría de masas en tándem (LC-MS/MS). A análise levouse a cabo tanto para toxinas lipofílicas reguladas na UE como para as toxinas emerxentes. |
dc.description.abstract | The occurrence of marine harmful algae is increasing worldwide and therefore, the accumulation of marine toxins in the food chain represents a food safety threat in the shellfish industry. Galicia, which is the main producer of edible bivalve mollusc in the European Union (EU), it was subjected to recurring cases of mussel farm closures in the last decades due to the presence of biotoxins, being the lipophilic marine toxins the most common in our coasts. In this work, the presence of lipophilic marine toxins in commercial mussels Mytilus galloprovincialis from 3 Galician Rías (Ares-Sada, Arousa and Pontevedra) were studied. The objective was to stablish a potential risk through the ingest. Mussels were purchased in shopping centres and local markets in Lugo and were analysed by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The analysis was performed in both regulated lipophilic marine toxins in the EU and emerging toxins. |
dc.language.iso | spa |
dc.rights | Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
dc.subject | Toxinas marinas |
dc.subject | Galicia |
dc.subject | Mejillones comerciales |
dc.subject | Toxinas lipofílicas emergentes |
dc.subject | Mytilus galloprovincialis |
dc.subject | LC-MS/MS |
dc.subject | Mexillóns comerciais |
dc.subject | Toxinas lipofílicas emerxentes |
dc.subject | Marine toxins |
dc.subject | Commercial mussels |
dc.subject | Emerging lipophilic toxins |
dc.title | Estudio de los niveles de toxinas marinas en moluscos comerciales a la venta en grandes superficies |
dc.type | bachelor thesis |
dc.rights.accessRights | open access |
dc.contributor.affiliation | Universidade de Santiago de Compostela. Facultade de Veterinaria |
Ficheiros no ítem
Este ítem aparece na(s) seguinte(s) colección(s)
-
Grao en Veterinaria [49]