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dc.contributor.authorMontouto Graña, Mónica
dc.contributor.authorVázquez Odériz, María Lourdes
dc.contributor.authorRomero Rodríguez, María Ángeles
dc.contributor.authorMuñoz Ferreiro, María de las Nieves
dc.date.accessioned2020-04-27T08:50:37Z
dc.date.available2020-04-27T08:50:37Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationM. Montouto-Graña, M.L. Vázquez-Odériz, M.A. Romero-Rodríguez & N. Muñoz-Ferreiro (2012) Influence of storage conditions on the sensory and physicochemical characteristics of Galician Kennebec potatoes (Solanum tuberosumL.), CyTA - Journal of Food, 10:1, 48-56
dc.identifier.issn1947-6337
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10347/21770
dc.description.abstractIn this study, we compared conventional storage of Kennebec potatoes in a ventilated room at ambient temperature with storage at controlled temperatures of 10, 7 and (initially) 4°C as regards the evolution of colour, hardness, dry matter, pH, vitamin C and sugar contents and sensory properties. The increase in sugar content in potatoes stored at 4°C was so rapid that within 15 days their reducing sugar content exceeded the permitted limit for sale under the EU Protected Geographical Indication label “Pataca de Galicia”. Sugar content also increased at 10 and 7°C, but after 3 months the increase was not sufficient to exceed the specified limit. The sugar content of conventionally stored potatoes remained approximately constant, but these potatoes became softer, flabbier and more wrinkled due to loss of moisture. Overall, storage at 7°C seemed to be the best of the storage conditions tested
dc.description.abstractEl objetivo de este estudio es evaluar los cambios que se producen en patatas almacenadas a lo largo del tiempo en condiciones controladas a temperaturas de 10 y 7 e, inicialmente, 4°C, frente a la condición normal de almacenamiento de la patata en almacenes ventilados. Las muestras fueron analizadas desde el punto de vista físico-químico (color CIEL*a*b* (1976), dureza, materia seca, pH, azúcares y vitamina C) y sensorial (QDA). El aumento del contenido en azúcares y, por tanto, del sabor dulce en las patatas almacenadas a 4°C fue tan rápido que el plazo de 15 días el contenido de azúcares superó el límite permitido para patatas amparadas bajo la Indicación Geográfica Protegida de la Unión Europea “Pataca de Galicia”. El contenido en azúcares también aumentó en las patatas almacenadas a 10 y 7°C, si bien, después de tres meses, el aumento no fue suficiente para superar el límite especificado. El contenido de azúcares de las patatas almacenadas convencionalmente se mantuvo constante, pero se produjo una pérdida de firmeza sensorial y dureza instrumental y un incremento de la rugosidad de la piel debido a la pérdida de humedad. En general, el almacenamiento a 7°C parece ser la mejor de las condiciones de almacenamiento ensayadas
dc.description.sponsorshipThis work was supported by UE-FEDER/DGESIC (reference JFD97-0154)
dc.language.isoeng
dc.publisherTaylor & Francis
dc.rights© 2012 Taylor & Francis
dc.subjectPotato
dc.subjectStorage
dc.subjectSensory analysis
dc.subjectPhysicochemical analysis
dc.subjectPatata
dc.subjectAlamacenamiento
dc.subjectAnálisis sensorial
dc.subjectAnálisis físico-químico
dc.titleInfluence of storage conditions on the sensory and physicochemical characteristics of Galician Kennebec potatoes (Solanum tuberosum L.)
dc.title.alternativeInfluencia de las condiciones de almacenamiento sobre las características sensoriales y físicoquímicas de patatas Kennebec de Galicia (Solanum tuberosumL.)
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.DOI10.1080/19476337.2010.544406
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1080/19476337.2010.544406
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.e-issn1947-6337
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.contributor.affiliationUniversidade de Santiago de Compostela. Departamento de Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
dc.description.peerreviewedSI


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