Development of a simple method for the quantitative determination of fatty acids in milk with special emphasis on long-chain fatty acids
Por favor, use este identificador para citas ou ligazóns a este ítem:
http://hdl.handle.net/10347/21965
Ficheiros no ítem
Metadatos do ítem
Título: | Development of a simple method for the quantitative determination of fatty acids in milk with special emphasis on long-chain fatty acids |
Outro/s título/s: | Desarrollo de un método abreviado para la determinación cuantitativa de ácidos grasos en leche con especial énfasis en los ácidos grasos de cadena larga |
Autor/a: | Martínez Ruiz, Beatriz Miranda López, José Manuel Franco Abuín, Carlos Manuel Cepeda Sáez, Alberto Rodríguez Rodríguez, José Luis |
Centro/Departamento: | Universidade de Santiago de Compostela. Departamento de Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía |
Palabras chave: | Fatty acid | Milk | Bovine | Gas chromatography | Ácido graso | Leche | Bovino | Cromatografía de gases | |
Data: | 2012 |
Editor: | Taylor & Francis |
Cita bibliográfica: | B. Martínez, J.M. Miranda, C.M. Franco, A. Cepeda & J.L. Rodríguez (2012) Development of a simple method for the quantitative determination of fatty acids in milk with special emphasis on long-chain fatty acids, CyTA - Journal of Food, 10:1, 27-35 |
Resumo: | A new and simple method was developed for the extraction and derivatization of fatty acid (FA) in milk. Lipid extraction of milk was carried out in H2SO4/methanol. Methylation was performed for 2 h at 60°C, and FA methyl esters were recovered for chromatographic analysis by the addition of hexane. The method parameters were optimized and the simple method was compared to the official reference procedure for the extraction and methylation of FAs in milk samples. For most of the 24 FAs determined, similar or significantly higher recoveries were obtained by the simple method than by the conventional method. The simple method allows processing a high number of samples, at the same time, minimizing the sample manipulation and, consequently, the sample loss and contamination. In conclusion, the proposed method is simple, rapid, low cost, and achieves good results Un nuevo método abreviado se desarrolló para la extracción y derivatización de ácidos grasos en leche. La extracción de los lípidos de la leche se llevó a cabo en H2SO4/metanol. La metilación se realizó a 60°C durante 2 h y los ésteres metílicos de los ácidos grasos fueron recuperados para el análisis cromatográfico mediante la adición de hexano. Los parámetros del método fueron optimizados y el método abreviado fue comparado con el método de referencia para la determinación de ácidos grasos en leche. En la mayor parte de los 24 ácidos grasos analizados, el método abreviado mostró recuperaciones similares o mejores que el método convencional. El método simple permite procesar un alto número de muestras al mismo tiempo, minimizando la manipulación de la muestra y consecuentemente la pérdida de la misma y su contaminación. En conclusión, el método propuesto es simple, rápido, económico y logra buenos resultados |
Versión do editor: | https://doi.org/10.1080/19476337.2010.538860 |
URI: | http://hdl.handle.net/10347/21965 |
DOI: | 10.1080/19476337.2010.538860 |
ISSN: | 1947-6337 |
E-ISSN: | 1947-6345 |
Dereitos: | Copyright 2012 Taylor & Francis |
Coleccións
-
- QANB-Artigos [325]