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dc.contributor.authorMartínez Ruiz, Beatriz
dc.contributor.authorMiranda López, José Manuel
dc.contributor.authorFranco Abuín, Carlos Manuel
dc.contributor.authorCepeda Sáez, Alberto
dc.contributor.authorRodríguez Rodríguez, José Luis
dc.date.accessioned2020-05-01T09:29:09Z
dc.date.available2020-05-01T09:29:09Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationB. Martínez, J.M. Miranda, C.M. Franco, A. Cepeda & J.L. Rodríguez (2012) Development of a simple method for the quantitative determination of fatty acids in milk with special emphasis on long-chain fatty acids, CyTA - Journal of Food, 10:1, 27-35
dc.identifier.issn1947-6337
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10347/21965
dc.description.abstractA new and simple method was developed for the extraction and derivatization of fatty acid (FA) in milk. Lipid extraction of milk was carried out in H2SO4/methanol. Methylation was performed for 2 h at 60°C, and FA methyl esters were recovered for chromatographic analysis by the addition of hexane. The method parameters were optimized and the simple method was compared to the official reference procedure for the extraction and methylation of FAs in milk samples. For most of the 24 FAs determined, similar or significantly higher recoveries were obtained by the simple method than by the conventional method. The simple method allows processing a high number of samples, at the same time, minimizing the sample manipulation and, consequently, the sample loss and contamination. In conclusion, the proposed method is simple, rapid, low cost, and achieves good results
dc.description.abstractUn nuevo método abreviado se desarrolló para la extracción y derivatización de ácidos grasos en leche. La extracción de los lípidos de la leche se llevó a cabo en H2SO4/metanol. La metilación se realizó a 60°C durante 2 h y los ésteres metílicos de los ácidos grasos fueron recuperados para el análisis cromatográfico mediante la adición de hexano. Los parámetros del método fueron optimizados y el método abreviado fue comparado con el método de referencia para la determinación de ácidos grasos en leche. En la mayor parte de los 24 ácidos grasos analizados, el método abreviado mostró recuperaciones similares o mejores que el método convencional. El método simple permite procesar un alto número de muestras al mismo tiempo, minimizando la manipulación de la muestra y consecuentemente la pérdida de la misma y su contaminación. En conclusión, el método propuesto es simple, rápido, económico y logra buenos resultados
dc.description.sponsorshipThe authors thank Consellería do Medio Rural (FEADER 2008/32 and FEADER 2008/33) and Dirección Xeral de Investigación Desenvolvemento e Innovación (Xunta de Galicia, Lucas Labrada program) for financial support
dc.language.isoeng
dc.publisherTaylor & Francis
dc.rightsCopyright 2012 Taylor & Francis
dc.subjectFatty acid
dc.subjectMilk
dc.subjectBovine
dc.subjectGas chromatography
dc.subjectÁcido graso
dc.subjectLeche
dc.subjectBovino
dc.subjectCromatografía de gases
dc.titleDevelopment of a simple method for the quantitative determination of fatty acids in milk with special emphasis on long-chain fatty acids
dc.title.alternativeDesarrollo de un método abreviado para la determinación cuantitativa de ácidos grasos en leche con especial énfasis en los ácidos grasos de cadena larga
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.DOI10.1080/19476337.2010.538860
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1080/19476337.2010.538860
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.e-issn1947-6345
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.contributor.affiliationUniversidade de Santiago de Compostela. Departamento de Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
dc.description.peerreviewedSI


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Name: 2012_cytajfood_martinez_development.pdf
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