Quantitative detection of tetracycline-resistant microorganisms in conventional and organic beef, pork and chicken meat
Por favor, use este identificador para citas ou ligazóns a este ítem:
http://hdl.handle.net/10347/22184
Ficheiros no ítem
Metadatos do ítem
Título: | Quantitative detection of tetracycline-resistant microorganisms in conventional and organic beef, pork and chicken meat |
Outro/s título/s: | Detección cuantitativa de microorganismos resistentes a la tetraciclina en carne convencional y ecológica de ternera, cerdo y pollo |
Autor/a: | Guarddon García, Mónica Miranda López, José Manuel Rodríguez, José A. Vázquez Belda, Beatriz Isabel Cepeda Sáez, Alberto Franco Abuín, Carlos Manuel |
Centro/Departamento: | Universidade de Santiago de Compostela. Departamento de Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía |
Palabras chave: | Tetracycline-resistance | Meat | Quantitative PCR | Tet(A) | Tet(B) | Resistencia a tetraciclina | Carne | PCR cuantitativa | |
Data: | 2014 |
Editor: | Taylor & Francis |
Cita bibliográfica: | Mónica Guarddon, José M. Miranda, José A. Rodríguez, Beatriz I. Vázquez, Alberto Cepeda & Carlos M. Franco (2014) Quantitative detection of tetracycline-resistant microorganisms in conventional and organic beef, pork and chicken meat, CyTA - Journal of Food, 12:4, 383-388 |
Resumo: | The use of antimicrobials has increased the number of resistant bacteria to these drugs; however, the organic production has restricted the use of these compounds. The objectives of this work were to assess counts of tetracycline-resistant bacteria using conventional microbiology, to compare these results with those obtained for tet(A) and tet(B) genes by qPCR and to investigate both genes in conventional and organic meat. Counts of mesophilic aerobic bacteria were higher in organic beef, while chicken meat obtained higher counts for Enterobacteriaceae. Only tet(B) was higher in conventional pork and chicken meat than in their organic counterparts. The tet(A) gene was found in almost 100% of samples and tet(B) gene changed according to the type of meat. The presence of tet genes suggests that they are widely distributed, especially tet(A), in food of animal origin, even in organic meat samples obtained from animals in which the use of antimicrobials is restricted El uso de los antimicrobianos ha incrementado sustancialmente el número de bacterias resistentes a estos fármacos sin embargo, la producción ecológica, ha limitado el uso de estos medicamentos. Los objetivos del trabajo fueron evaluar los recuentos obtenidos de bacterias resistentes a tetraciclina mediante microbiología convencional, obtener recuentos de bacterias con los genes tet(A) y tet(B)mediante qPCR e investigar la distribución de ambos genes en carne convencional y ecológica. Los recuentos de bacterias aerobias mesófilas fueron significativamente mayores en carne ecológica de ternera, mientras que los recuentos de Enterobacteriaceae fueron superiores en carne convencional de pollo. Sólo el gen tet(B) fue significativamente mayor en carne convencional de cerdo y de pollo que en sus homólogas ecológicas. El gen tet(A) se encontró en casi todas las muestras mientras que el tet(B) varió según la especie. La presencia de los genes tet sugiere que están ampliamente distribuidos, especialmente tet(A), en alimentos de origen animal, incluso en aquellos derivados de animales en los que el uso de antimicrobianos está seriamente restringido |
Versión do editor: | https://doi.org/10.1080/19476337.2014.892030 |
URI: | http://hdl.handle.net/10347/22184 |
DOI: | 10.1080/19476337.2014.892030 |
ISSN: | 1947-6337 |
E-ISSN: | 1947-6345 |
Dereitos: | Copyright 2014 Taylor & Francis |
Coleccións
-
- QANB-Artigos [325]