Evaluation of oxygen absorber system effectiveness in butter containers
Por favor, use este identificador para citas ou ligazóns a este ítem:
http://hdl.handle.net/10347/22500
Ficheiros no ítem
Metadatos do ítem
Título: | Evaluation of oxygen absorber system effectiveness in butter containers |
Outro/s título/s: | Evaluación de la eficacia de un sistema de absorbedores de oxígeno en envases para mantequilla |
Autor/a: | Otero Pazos, Pablo Sendón García, Raquel Martínez, Ismael Aurrekoetxea, G.P. Angulo, Inmaculada Rodríguez Bernaldo de Quirós, Ana Isabel |
Centro/Departamento: | Universidade de Santiago de Compostela. Departamento de Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía |
Palabras chave: | Oxygen scavengers | Butter containers | Sachets | Adhesive labels | Caps characterization | Absorbedores de oxígeno | Envases para mantequilla | Bolsitas | Etiquetas adhesivas | Caracterización de tapas | |
Data: | 2018 |
Editor: | Taylor & Francis |
Cita bibliográfica: | Pablo Otero-Pazos, Raquel Sendón, Ismael Martínez, Goizane P. Aurrekoetxea, Inmaculada Angulo & Ana Rodríguez-Bernaldo de Quirós (2018) Evaluation of oxygen absorber system effectiveness in butter containers, CyTA - Journal of Food, 16:1, 205-212, DOI: 10.1080/19476337.2017.1379561 |
Resumo: | The oxygen can have an adverse effect on the quality of some foods leading to a decrease in their shelf-life. Several approaches have been applied to remove the oxygen concentration in packed food; among them, oxygen scavengers have been widely used to preserve oxygen-sensitive foods. In the present study, an experimental set-up was designed to evaluate the effectiveness of oxygen scavengers, in removing oxygen from butter containers. Two types of oxygen absorbers adhesive labels and sachets and two caps with and without adjustable closure were tested. The plastic caps used in the study were characterized by differential scanning calorimetry and Fourier transform infrared spectroscopy. The oxygen concentration in the headspace of the containers was monitored using a gas analyser. The best results were achieved with the oxygen absorber sachets and using caps with adjustable closure. Under these conditions, the oxygen concentration inside the container remained below 3% during 150 h. El oxígeno puede tener un efecto adverso en la calidad de algunos alimentos que puede conducir a una disminución de su vida útil. Se han aplicado varios métodos para eliminar o reducir la concentración de oxígeno en los alimentos envasados; entre ellos los absorbedores de oxígeno han sido ampliamente utilizados para conservar alimentos sensibles al oxígeno. En este estudio se diseñó un experimento para evaluar la eficacia de los absorbedores de oxígeno, basados en la oxidación de polvo de hierro, en la eliminación del oxígeno de los recipientes de mantequilla. Se ensayaron dos tipos de absorbedores, etiquetas adhesivas y bolsitas y dos tipos de tapas con y sin cierre ajustable. Las tapas de plástico utilizadas en el estudio se caracterizaron por calorimetría de barrido diferencial (DSC) y espectroscopía infrarroja por transformada de Fourier (FTIR). Se controló la concentración de oxígeno en el espacio de cabeza de los recipientes utilizando un analizador de gas. Los experimentos se realizaron simulando las condiciones de almacenamiento de la mantequilla. Los mejores resultados se obtuvieron con los absorbedores de oxígeno tipo bolsitas y con tapas con cierre ajustable. En estas condiciones, la concentración de oxígeno dentro del recipiente permaneció por debajo del 3% durante 150 h. |
Versión do editor: | https://doi.org/10.1080/19476337.2017.1379561 |
URI: | http://hdl.handle.net/10347/22500 |
DOI: | 10.1080/19476337.2017.1379561 |
ISSN: | 1947-6337 |
E-ISSN: | 1947-6345 |
Dereitos: | © 2018 The Author(s). Published by Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited |
Coleccións
-
- QANB-Artigos [325]
A licenza do ítem descríbese como
© 2018 The Author(s). Published by Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited
© 2018 The Author(s). Published by Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited